Помилки: причини і варіанти їх опрацювання та виправлення

Помилки: причини і варіанти їх опрацювання та виправлення

1. Що робити з помилками?

При роботі з сайтом часто виникають помилки. Бувають помилки, які потрібно опрацьовувати (наприклад, "сторінка не знайдена") і помилки, котрі потрібно виправляти ("internal server error").
Далі розглянуться найчастіші помилки.

2. Причини появи помилок.

Помилкою в протоколі HTTP називається така поведінка веб-сервера, коли він з будь-яких причин не може дати відвідувачу відповідь (запитуваний документ). Натомість сервер відповідає лише кодом помилки, про яку повідомляє клієнтові в HTTP-заголовку.

Кожна помилка, яку видає браузер, має свій код, який відповідає класу помилці. Існують наступні класи помилок:

2ХХ - запит успішно виконано, тобто сервер успішно відправив клієнту документ, який той запитував
3ХХ - запит успшно перенаправлений. Це успішний код, який сповіщає, що запит був перенаправлений. Використовується при роботі з кешуванням та в алгоритмах, в яких браузер клієнта перевіряє актуальність документу на сервері (дату створення, розмір тощо)
4ХХ - помилка, яка говорить про те, що документ знайлено не було внаслідок критичної помилки. Наприклад, документ, який запитується не знайдений на сервері, доступ до документу заборонений тощо
5ХХ - помилка сервера, наприклад, сервер не зміг опрацювати скрипти користувача

3. Помилки при первинному розміщені сайту.

Ви розмістили сайт на хостингу нашої компанії, але при звертанні до нього отримали 403 помилку. Вона свідчить про неправильний запис індесного файлу. За замовчуванням індексними файлами є: index.html, index.htm, index.php, index.php3, index.phtml, index.shtml, default.htm или default.html. Важливо, щоб назви файлів були написані в нижньому регістрі.

4. Я бачу тільки список файлів в каталозі.

Після завантаження файлів на сервер ви отримали замість індесної сторінки список файлів каталогу сайту. Вочевидь ви дозволили для цього каталогу лістинг файлів і при цьому у вас відсутній індексний файл.

5. Помилка 403 "Доступ заборонено".

Дана помилка виникає у тих випадках, коли сервер не зміг обробити запит по причині забороненого доступу. Найбільш часто така помилка виникає у трьох випадках:

-в каталозі відсутній індексний файл і при цьому заборонений лістинг в каталозі, до якого звертаються. Варто створити індексний файл (наприклад, index.html чи index.php) і подивитись чи не зникла помилка.

-виставлені такі права на файл, що веб-сервер не може його прочитати (якщо це html-файл) і виконати (якщо це php-файл). Тому варто надати цих прав файлу.

-користувач намагається звернутись до скрипту (в каталозі cgi-bin), на який виставлені неправильні права, тобто немає прав на читання+виконання (r+x) конкретного скрипта. Змініть права до скриптів на 755.

6. Помилка 404 "Файл не знайдено"

Помилка 404 виникає у випадках, коли користувач запитує веб-сервера документ, який відсутній на диску. Це найчастіша помилка, і причиною її здебільшого є неправильне посилання.

Загалом, помилка має стандартний вигляд.

1.png

Але цей вигляд можна змінити на ваш власний з описанням помилки чи інструкціями, що робити далі. Для того, щоб обробити 404 помилку створіть в каталозі www файл .htaccess і помістіть до нього наступну дериктиву:

ErrorDocument 404 /not-found.html

Потім створіть документ not-found.html і помістіть в нього текст, який має відображатись замість помилки. Тепер якщо користувач звернеться до неіснуючого документу у відповідь він отримає зміст not-found.html.

За допомогою директиви ErrorDocument можна опрацьовувати не лише 404 помилку, а й ряд інших, наприклад, 403 помилку.

7. Помилка 500 "Internal Server Error"

Це помилка сервера, яка може виникати у багатьох випадках. Але найчастіше зустрічається наступні:
- сервер не зміг запустити скріпт на виконання
- у скрипті містяться помилки
- у файлі .htaccess прописана неправильна інструкція

Розглянемо ці випадки. Коли у файлі .htaccess неправильно прописана директива або її параметр, то у лог-файлах, а саме error.log, ви знайдете приблизно такий звіт про неї:

[Tue Mar 01 20:50:56 2011] [alert] [client 77.47.164.175] /home/example/data/www/example.in.ua/.htaccess: Invalid command 'DirctoryIndex', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configuration

Даний звіт про помилку каже, в якій директиві було здійснено помилку (DirctoryIndex замість DirectoryIndex), її й треба виправити.

Якщо помилка виникла при звертанні до скрипта, то потрібно перевірити права на цей скрипт, вони мають бути 755. Якщо це не так, то права можна змінити через панель керування, фтп або через shell командою

chmod 755 filename



*налаштування вказані для показового домену example.in.ua на сервері h56.hvosting.ua (аккаунт під назвою example), при роботі з хостингом використовуйте свої дані.


 
Укр | Рос

Український хостинг сайтів, аренда серверів, реєстрація доменних імен

 
Подзвонити нам
Служба підтримки
support@hvosting.ua
+38 (044) 337-57-89
+38 (068) 304-43-64
+38 (063) 849-75-78
+38 (098) 213-96-12
+38 (050) 903-99-59
 
 

Ваш сайт збільшуеться і йому потрібно більше місця під пошту, бази данних та файли?

всі акції

Ваш сайт збільшуеться і йому потрібно більше місця під пошту, бази данних та файли?

всі акції
  • Оплатою квитанції в касі банку
  • Liqpay
  • Privat24
  • Visa/mastercard
 
Питання, відповіді та статті про хостинг

Я хочу перейти на більший хостінг-аккаунт. Що мені потрібно для цього зробити?

Прологінтесь, будь ласка, у Ваш біллінг-аккаунт. Там у замовленнях знайдіть потрібне Вам замовлення (той, для якого Ви хочете змінити хостинг-план). Далі натисніть опцію в замовленні: змінити тариф. Переключіть селектор на потрібний Вам тариф, система перерахує залишок грошей і виведе новий термін закінчення хостингу. Потім на новий хостінг-план переключиться Ваш хостинг-аккаунт.

Всі питання
Хостинг новини
Акція kharkiv.ua !
Харків говорить українською ! Переходь на український домен - ваше_ім'я.kharkiv.ua - і отримай домен за половину вартості ! Замовляй домен тут: https://hvosting.ua/domains.html Вартість домена kharkiv.ua - всього 185 грн !!! Увага! Ця доменна зона - синонімічна, тобто зареєструвати домен .kharkiv.ua з аналогічним словом може тільки поточний власник домена .kharkov.ua Наприклад: hvosting.kharkov.ua ===> hvosting.kharkiv.ua

Видалення доменів
Повідомляємо, що з 01.11.2023 починається процес остаточного видалення доменних імен, які зберігалися в реєстрі з початку повномасштабного вторгнення (24.02.2022) до 1.05.2023 Після видалення ці доменні імена будуть доступні для реєстрації будь-кому за принципом: перший прийшов - перший отримав. До 31.10.2023 включно реєстранти мають можливість відновити свої доменні імена з redemption period`у! Не втрачайте свої домени !

Акція KYIV.UA
Переходь на український домен - ваше_ім'я.kyiv.ua - і отримай домен за половину вартості ! Тому що: Kyiv - НЕ Kiev ! Замовляй домен тут: https://hvosting.ua/domains.html Вартість домена kyiv.ua - всього 180 грн !!! Увага! ця доменна зона - синонімічна, тобто зареєструвати домен .kyiv.ua з аналогічним словом може тільки поточний власник домена kiev.ua Наприклад: hvosting.kiev.ua ===> hvosting.kyiv.ua

Зміна умов відновлення доменів із стану RedeptionPeriod з 01.05.2023
Повернення умов реєстрації доменів. З 1.05.2023 RedeptionPeriod становитиме 30 днів в реєстрах Хостмайстер.

Оплата через термінали Ibox
Друзі, ми додали ще один спосіб оплати хостингу та доменів: термінали Ibox. Як оплатити БЕЗ комісії ...

З Днем Незалежності, моя Україно!
Добра Бажаю, друзі вам сповна, Тепла і затишку у дім І перемоги нам усім! Нехай в житті вам пощастить, Дарує радість навіть мить, Весніє на душі розмай І мирним буде небокрай!

Збереження даних на VPS
Після численних звернень клієнтів ми запровадили нову послугу: за символічну оплату ми збережемо дані вимкненого VPS на обраний вами строк від 3 до 12 місяців: дані не будуь видалені після закінчення періода оплати та відключення сервера . У подальшому клієнт зможе без проблем відновити нормальну роботу свого сервера. Для отримання цієї послуги прохання звертатися: office@hvosting.ua

Архів RSS